De Nederlandse portretprijs – weekend van het portret

Leuk nieuws! Onderstaande werken zijn geselecteerd door de Nederlandse Portretprijs voor de expositie ‘Herinneringen – portretten van dierbaren’. Het weekend van het Portret 2022 is van 20 t/m 23 oktober te bezoeken, in Loods 6, Amsterdam.

‘Ode aan mijn oma’, olieverf op paneel, 30x20cm, 2022

Dit portretje van mijn oma laat een, voor mij, intiem beeld zien van de meest sterke vrouw die ik heb mogen kennen. Een echte powervrouw en een groot voorbeeld voor mij. Altijd als ik naar haar mooie, elegante, maar geleefde handen vol vergroeiingen keek, was ik geïntrigeerd en bedacht ik mij wat deze handen hadden meegemaakt en welk werk ze hebben verzet. Deze handen hadden niet alleen zowel WOI, als WOII meegemaakt, maar ook het op jonge leeftijd overlijden van haar man. Wat maakte dat ze een gezin, haar inwonende schoonouders én een grote winkel moesten onderhouden. Nooit hebben ze één klusje over geslagen. Wel vond zij het, inmiddels ver in de 90, werkelijk héérlijk als haar handen lekker werden vertroeteld door ons. Haar houding is kenmerkend, met haar krachtige handen en rustige, maar oplettende blik.

‘Portret van een vriend’, olieverf op paneel, 26 x 18 cm, 2022

Dit portretje heb ik gemaakt van een dierbare vriend van mij. We zien elkaar vaak lange perioden niet, en toch maakt dit niet uit in ons contact, en dat vind ik bijzonder. Ik voel een enorme bewondering voor zijn kracht, zowel fysiek als mentaal, en ik heb geprobeerd dit weer te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2020 Eeke Kuiken